71 LOGEMENTS, ILÔT E1, ZAC BAUD-CHARDONNET, RENNES

Rennes

Lot E1 is located at the south-east corner of the future West inhabited park of the ZAC Baud Chardonnet in progress, in continuity with lot E2 which forms the south-east angle. Lot E1 is bordered by West by the Marie-Claude Vaillant Couturier garden, a true landscaped heart of the district which opens to the North on the banks of the Vilaine laid out as a park (Baud beaches). The dwellings are grouped within 3 collective buildings and 4 terraced houses placed above the parking level. A T3 accommodation completes the set, built on one level on the ground floor of the houses in the volume of the base, on the park and addressed directly to it. The project respects the establishment and spreading intentions defined by the developer and its urban planners. The tallest buildings are located along rue Raymonde Foreville, while on the park side, intermediate housing and townhouses generate a discontinuous structure which offers more dynamic facades on the park.
The different buildings that make up this operation stand on a common base of one level that occupies the entire site, with the exception of a private alleyway along the boundary with lot E2, a planted strip that accommodates bicycle rooms. This base constitutes the lower stratum of the project. On one level, it houses the access halls, the parking lot and the technical rooms, as well as accommodation on the park side. Its roof is converted into a hanging garden. On this base develops until R + 7 the average stratum that constitute the current levels. The 4 buildings circumscribe a landscaped courtyard whose layout includes ramps to ensure the accessibility of the ground floor below the street. This courtyard, decorated with a garland of “lantern” lights is a shared outdoor space, offering different kinds of seating. Beyond, from R + 8, the "emergences" are treated in a specific way to enliven the sky line: recessed facades, distinct shape and color.
All the accommodation, with the exception of a 1-bedroom apartment on the 1st floor, have private outdoor spaces, in the form of terraces or large balconies, those of the houses are decorated with metal pergolas which help to reinforce the inhabited character of the facades facing the park.

Le lot E1 est implanté à l'angle Sud-Est du futur Parc habité Ouest de la ZAC Baud Chardonnet en cours de réalisation, en continuité du lot E2 qui forme l'angle Sud-Est. Le lot E1 est bordé à l'Ouest par le jardin Marie-Claude Vaillant Couturier, véritable cœur paysager du quartier qui s'ouvre au Nord sur les berges de la Vilaine aménagées en parc (plages de Baud).

Les logements sont regroupés au sein de 3 bâtiments collectifs et 4 maisons en bande posés au-dessus du niveau de parking. Un logement T3 complète l'ensemble, aménagé de plain pied en rez-de-chaussée des maisons dans le volume du socle, sur parc et adressé directement sur celui-ci. Le projet respecte les intentions d'implantation et d'épannelage définies par l'aménageur et ses urbanistes. Les bâtiments les plus hauts sont implantés le long de la rue Raymonde Foreville, alors que côté parc de l'habitat intermédiaire et des maisons de villes génèrent un bâti discontinu qui offrent sur le parc des façades plus dynamiques.

Les différents bâtiments qui composent cette opération s'élèvent sur un socle commun d'un niveau qui occupe l'ensemble du terrain, à l'exception d'une venelle privée le long de la limite avec le lot E2, bande plantée qui accueille les locaux vélos. Ce socle constitue la strate basse du projet. Il abrite sur un niveau les halls d'accès, le parc de stationnement et les locaux techniques, ainsi qu'un logement côté parc. Sa toiture est aménagée en jardin suspendu. Sur ce socle se développe jusqu'au R+7 la strate moyenne que constituent les niveaux courants. Les 4 bâtiments circonscrivent une cour paysagère dont l’aménagement intègre des rampes permettant d’assurer l’accessibilité des rdc en contre-bas de la rue. Cette cour, agrémentée d'une guirlande de luminaires «lampion» est un espace extérieur partagé, proposant différentes sortes d'assises. Au-delà, à partir du R+8, les « émergences » sont traitées de manière spécifique pour animer la ligne du ciel : façades en retrait, modénature et couleur distinctes.

Tous les logements, excepté un T1 au R+1, disposent d'espaces extérieurs privatifs, sous forme de terrasses ou de grands balcons, ceux des maisons sont agrémentés de pergolas métalliques qui contribuent à renforcer le caractère habité des façades tournées vers le parc.

 

architects

Anne-Françoise JUMEAU / PERIPHERIQUES ARCHITECTES

project manager(s)

Stéphane Raza, Maud Armagnac

 

assistants

Juliette Martin Guiheneuc, Elisabeth Ankou

 

team

PAYSAGISTE : Guillaume Derrien LA PLAGE

BET STRUCTURE : OUEST STRUCTURE

BET FLUIDES : THALEM

BET ECONOMIE : LEMONNIER

 

client

SCCV FOREVILLE

 

program

71 logements :

5 logements individuels et

66 logements collectifs 

 20 en location intermédiaire, 

24 en accession libre,

27 en accession aidée)

 

area

4 695 m²

location

Rue Raymonde Foreville, Ilot E1 ZAC Baud-Chardonnet

RENNES (35)